Dobra Mama: Cała prawda o laktacji

Kobiece mleko jest najbardziej wartościowym pokarmem, który umożliwia prawidłowy rozwój dziecka i budowanie jego odporności. Jak dowodzą jednak badania tylko 20% Polek postępuje zgodnie z zaleceniami WHO i podaje swojemu dziecku wyłącznie naturalny pokarm do 6. miesiąca życia. Dlaczego tak się dzieje? Czy panujące w społeczeństwie, często błędne przekonania sprawiają, że kobiety już po pierwszych trudnościach rezygnują z karmienia piersią? Poznajmy prawdy i mity, czyli wszystko, co powinny wiedzieć mamy o karmieniu.

PRAWDA: Matczyne mleko zawiera wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Mleko matki już od pierwszych chwil po urodzeniu zawiera ważne i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka substancje odżywcze, w tym m.in.: białka transportujące przeciwciała do układu odpornościowego malucha oraz zdrowe bakterie jelitowe ułatwiające procesy trawienne. W kolejnych dniach pokarm dojrzewa i dostosowuje się do potrzeb żywieniowych niemowlaka, a mleko dodatkowo wzbogaca się o potrzebne tłuszcze, węglowodany witaminy i minerały.

MIT: Wielkość piersi oraz kształt brodawki ma wpływ na moment rozpoczęcia karmienia.

Proces powstawania mleka w żaden sposób nie jest uzależniony od rozmiaru kobiecych piersi. Za produkcję pokarmu odpowiedzialne są gruczoły oraz przewody mleczne.

PRAWDA: Karmienie piersią przeciwdziała wystąpieniu alergii u dziecka, a także wzmacnia jego odporność.

Pokarm kobiecy zawiera przeciwciała, tworzące naturalną ochronę przed wniknięciem do organizmu szkodliwych składników, w tym alergenów i wirusów.  Równocześnie przekazywane dziecku enzymy dostarczane z mlekiem matki przyspieszają proces trawienia, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych.

MIT: Grypa lub przeziębienie w okresie laktacji są przeciwskazaniem do karmienia piersią.

Wirusy i bakterie w bardzo niewielkim stopniu przedostają się do kobiecego mleka i nie są groźne dla zdrowia dziecka.

PRAWDA: Karmienie piersią, nie tylko pozytywnie wpływa na rozwój dziecka, ale również korzystnie oddziałuje na organizm matki.

Dzieci, którym podawane jest matczyne mleko rzadziej zapadają na choroby związane z zakażeniami układu moczowego, oddechowego i pokarmowego, a w przyszłości są mniej zagrożone ryzykiem wystąpienia cukrzycy, otyłości czy astmy.

W przypadku kobiet, laktacja pozwala na szybszy powrót do zdrowia po połogu. Wytwarzana podczas ssania piersi oksytocyna obkurcza mięśnie macicy, zabiegając tym samym krwotokom poporodowym. W dłuższej perspektywie karmienie naturalne zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, jajnika czy wystąpienie osteoporozy.

MIT: Mleko kobiece z biegiem czasu traci na wartości, z tego względu nie należy zbyt długo karmić piersią.

Przyjmuje się, że karmienie naturalne może być tak długo kontynuowane, jak długo będzie to pożądane przez matkę i dziecko. Samo mleko natomiast jako materiał odżywczy nigdy nie traci swojej wartości.

Źródło: Dobra mama | numer 4(27) 2014| wydanie papierowe
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem