„Kawa Czy Herbata” – wypowiedź prof. Piotra Sochy: „Składniki diety obniżające i poprawiające odporność dzieci”

„Kawa Czy Herbata” – wypowiedź prof. Piotra Sochy

W programie „Kawa Czy Herbata” prof. Piotr Socha, pediatra, gastroenterolog z Centrum Zdrowia Dziecka, wypowiedział się jakie składniki diety wpływają na obniżenie, a jakie poprawienie odporności u dzieci.

Zaznaczył, że dieta musi być zróżnicowana i bogata we wszystkie ważne składniki odżywcze, a suplementacja powinna dotyczyć tylko tych, które w zalecanej ilości nie mogą być dostarczane z diety.

 


Ekspert krytycznie odniósł się do stosowania preparatów multiwitaminowych, które często polecane są  przez farmaceutów. Jak podkreślił, to nie wielość witamin, ale poszczególne składniki odżywcze, podawane w odpowiedniej ilości, istotnie wzmacniają odporność. Ważne jest więc przyjmowanie tylko wyselekcjonowanych składników o działaniu udowodnionym badaniami klinicznymi.

Profesor zajął stanowisko w sprawie popularnie stosowanych substancji, mających wspierać odporność:

Tran w opinii profesora spełnił swoje zadanie w latach 50-60’. Nie jest już jednak nowoczesnym preparatem. Mimo, że zawiera witaminę D i kwas DHA – nie realizuje zalecanych dla tych składników dawek. Profesor podkreślił, że lepiej jest przyjmować preparaty z wybranymi składnikami, które są nowoczesne i mają w swoim składzie ich odpowiednie dawki, niż korzystać ze środków o formule wieloskładnikowej.

Wyciąg z grapefruita, aloesu, jeżówki – profesor wskazał na brak dowodów naukowych potwierdzających ich skuteczność w podnoszeniu odporności u dzieci.

W wypowiedzi pojawiły się także informacje o wybranych składnikach odżywczych o udowodnionym badaniami klinicznymi korzystnym wpływie na odporność:

Witamina D – jej dodatkowa suplementacja jest szczególnie zalecana w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie korzystamy z promieni słonecznych i nie mamy zapewnionego źródła endogennej produkcji tej witaminy. Ważne jest, aby dostarczać jej odpowiednią ilość w pożywieniu. Są dowody na to, że podaż witaminy D wzmacnia odporność oraz zmniejsza ryzyko zachowywania na grypę. Głównym źródłem witaminy D są ryby, jednak ze względu na ich stosunkowo niskie spożycie w populacji polskiej, profesor zaleca suplementację tego składnika preparatami z odpowiednimi dawkami tego składnika.

Profesor w swojej wypowiedzi poruszył także temat ostatniej międzynarodowej konferencji poświęconej witaminie D, gdzie dyskutowano nad zaleceniami obowiązującymi w Polsce. Podkreślił, że najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń i dotyczy to całej populacji.

DHA (kwas dokozaheksaenowy) – ma potwierdzone badaniami działanie wzmacniające odporność u niemowląt i małych dzieci, z udowodnionym także istotnym wpływem na rozwój układu nerwowego. Jest trudny do pozyskania w zwykłej zróżnicowanej diecie. Jego główne źródło to ryby. Z uwagi jednak na ich niskie spożycie, profesor wskazuje na konieczność suplementacji tego składnika.

Miód – profesor powołując się na najnowsze badania, wskazał, że może być on stosowany jako preparat wspomagający w przypadku terapii dziecka przechodzącego infekcję. Badania potwierdzają jego działanie łagodzące kaszel.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem