Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3

Wojciech Jańczyk, Piotr Socha
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa

Streszczenie
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA) są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać zsyntetyzowane przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem są ryby morskie oraz owoce morza. LC-PUFA posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wpływają na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego i wzroku. Dzięki temu znalazły ugruntowane zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, zespole metabolicznym oraz przewlekłych chorobach zapalnych.

Zasadnicze znaczenie ma również ich suplementacja w okresie ciąży, laktacji, a także w wieku rozwojowym. W polskiej populacji
niedobory LC-PUFA w diecie są szczególnie silnie wyrażone z uwagi na utrwalone nawyki żywieniowe. Przy niskim spożyciu ryb sposobem na realizowanie zapotrzebowania na LC-PUFA mogą być dostępne na rynku suplementy.

pełna treść artykułu w formacie PDF

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem