Medme.pl: DHA – sposób na zdrowie każdego wege-dziecka

Dzieci odżywiające się według diety wegetariańskiej wcale nie muszą częściej chorować. Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego oraz Dietetyków Kanady, dieta bezmięsna jest zdrowa na każdym etapie życia. Wymaga jednak właściwego skomponowania i uzupełniania niedoboru istotnych składników odżywczych, m. in. kwasu DHA, sprzyjających budowaniu naturalnej odporności i zmniejszających ryzyko zachorowań.

Badania wykazały niższy poziom kwasu DHA w organizmie wegetarian w porównaniu do osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednim dla tej grupy konsumentów źródłem DHA są algi morskie. Bezpieczeństwo tak pozyskiwanego kwasu zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Pozytywny wpływ DHA z alg na zdrowie udowodniły liczne badania naukowe, które wykazały, że:

  • dzieci kobiet, które suplementowały kwas DHA z alg w czasie ciąży chorują rzadziej nawet o 24%;
  • codzienna suplementacja DHA z alg u niemowląt i dzieci zmniejsza ryzyko ich zachorowań o 62%;
  • spożywanie mieszanki mlecznej z DHA z alg przez niemowlęta od 5. dnia życia do 12. miesiąca obniża ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych o 78%.

Za odporność organizmu odpowiada flora bakteryjna układu pokarmowego, dlatego właściwa dieta jest istotnym czynnikiem wspomagającym prawidłowe działanie układu immunologicznego. Uzupełnianie jej o kwas DHA, a także sprzyjające wzmacnianiu odporności – witaminę D, C czy miód naturalny, pozwoli wege-dziecku cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i na dalszym etapie rozwoju.

Źródło: medme.pl | 24.09.2013 | wydanie online
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem