nadmorski24.pl: Jak skutecznie zapobiegać i leczyć przeziębienie i grypę u dzieci

Każdego roku w Polsce prawie 3 mln Polaków przechodzi grypę. Na działanie bakterii i wirusów, będących przyczyną zachorowań na grypę i przeziębienie, szczególnie narażone są dzieci. Ich układ immunologiczny nie jest jeszcze w pełni wykształcony, aby móc się przed nimi samodzielnie bronić. Stosowanie antybiotykoterapii w leczeniu tych chorób jest zdaniem ekspertów nieskuteczne, co więcej – osłabia odporność dziecka.

Eksperci WHO apelują o ostrożne stosowanie antybiotykoterapii u najmłodszych, podkreślając jej nieefektywność w leczeniu przeziębienia i grypy. Podobne stanowisko zajmują przedstawiciele polskiego środowiska medycznego. Prelegent konferencji „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości, dr Piotr Grzesiowski, zwraca uwagę na jej ograniczoną skuteczność w walce z zakażeniami wirusowymi. Zdaniem ekspertów, brak powściągliwości w przepisywaniu antybiotyku najmłodszym osłabia ich odporność i sprzyja nawrotom choroby.

Jednym ze sposobów na wzmocnienie układu immunologicznego dziecka, odpowiedzialnego za walkę z chorobami, jest suplementacja kwasu DHA. Jako bezpieczne źródło jego pochodzenia, eksperci rekomendują algi morskie. Badania prowadzone przez amerykańskie środowisko medyczne dowodzą, że podawanie DHA z alg dzieciom od pierwszych dni życia, obniża ryzyko zachorowań na infekcję górnych dróg oddechowych, a także astmę i alergię.

Istotną rolę we wzmacnianiu odporności dziecka, a tym samym profilaktyce i leczeniu przeziębień, odgrywają również naturalne składniki diety, np. sosna pospolita, czarny bez i miód. Ten ostatni, jak podaje prof. Piotr Socha z powodzeniem może być stosowany jako preparat wspierający kurację infekcji.

Profilaktyka zachorowań na przeziębienie i grypę, do której zaliczamy dietę bogatą w składniki budujące naturalną odporność dziecka od pierwszych dni życia, to inwestycja w jego zdrowie. Silny układ odpornościowy oznacza bowiem mniejszą podatność dziecka na choroby w późniejszym życiu.

  • dr Paweł Grzesiowski – Absolwent I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie, pediatra, immunolog. Obecnie kierownik Zakładu Profilaktyki Zakażeń i Zakażeń Szpitalnych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego w Warszawie.

 

  • prof. Piotr Socha – Absolwent Akademii Medycznej w Warszawie, pediatra i gastroenterolog. Obecnie kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania IP-CZD. Prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci i członek zarządów innych Towarzystw Naukowych.

 

Źródło: nadmorski24.pl |3.12.2013 | wydanie online
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem