rodzice.pl: Skąd naturalne DHA?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy m.in. DHA, powinny być uwzględniane w komponowaniu diety bądź suplementowane z uwagi na niezdolność naszego organizmu do ich samodzielnego produkowania. Uzupełniając niedobory składników odżywczych istotnych z punktu widzenia zdrowia kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci, szczególnie należy zwrócić uwagę na jakość źródła ich pochodzenia i wybierać produkty właściwe dla tej grupy konsumentów.

W kwas DHA bogate są m. in. ryby morskie oraz algi morskie, Te ostatnie stanowią bezpieczne źródło pochodzenia tego kwasu, ponieważ, w przeciwieństwie do ryb morskich, są wolne od toksycznych zanieczyszczeń. Ponadto, obecność kwasu DHA w mięsie ryb morskich ma charakter wtórny – ryby pozyskują go z alg, które stanowią jeden ze składników ich pokarmu.

Uzupełnianie niedoboru DHA jest istotne z punktu widzenia zdrowia mamy i dziecka, ponieważ kwas ten wpływa na prawidłowy rozwój organizmu wielokierunkowo. Buduje jego odporność, zmniejsza ryzyko astmy i alergii oraz przedwczesnego porodu, a także przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu. Pozyskanie jednak odpowiedniej ilości kwasu DHA z diety jest trudne..  Spożywanie przez kobiety w ciąży ryb morskich, których mięso łatwo absorbuje zanieczyszczenia metalami ciężkimi, może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu.

W celu uzupełnienia niedoboru kwasu DHA u kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci, można sięgnąć po dostępne w aptekach suplementy, bazujące na bezpiecznym dla zdrowia, roślinnym źródle pochodzenia tego kwasu. Naturalne, pozbawione konserwantów i barwników preparaty z DHA z alg dają pewność, że dostarczamy organizmowi składniki wysokiej jakości i w ilości zgodnej z zaleceniami ekspertów.

Źródło: rodzice.pl | 16.10.2013 | wydanie online
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem