Wirtualna Polska: Jedzenie czy odżywianie? 6 mitów na temat diety przyszłej mamy

Krąży wiele mitów na temat tego, co kobieta w ciąży powinna, a czego nie powinna uwzględniać w swoim jadłospisie. Niektóre z nich dotyczą źródeł pokarmowych składników odżywczych kluczowych dla prawidłowego rozwoju dziecka. W trosce o zdrowie swoje i malucha, przyszła mama powinna wiedzieć, które składniki może pozyskać z diety, a które lepiej jest przyjmować dodatkowo w postaci suplementów.

Wśród składników odżywczych ważnych z punktu widzenia prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka wymienia się jod, kwas foliowy, żelazo, DHA i witaminę D, należące do tzw. grupy BIG FIVE. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca ich dodatkową suplementację, ponieważ przyszła mama nie zawsze jest w stanie pozyskać je nawet z dobrze zbilansowanej diety. Spożywanie w nadmiarze pewnych pokarmów, chociaż bogatych w te składniki, może być niebezpieczne dla zdrowia płodu. Niektóre z nich, jak np. witamina D występują w pożywieniu w niewystarczającej ilości.

Przykładem składnika diety, na który kobieta w ciąży powinna uważać jest sól kuchenna – popularne źródło pokarmowe jodu. Spożywanie tej przyprawy w nadmiarze prowadzi do zatrzymania wody w organizmie i występowania dolegliwości w postaci obrzęków. Ponadto niezrównoważona ilość soli w diecie kobiety w ciąży zwiększa ryzyko uszkodzenia nerek płodu bądź wystąpienia nadciśnienia tętniczego u malucha. Inne źródła pokarmowe jodu – ryby oraz nabiał zbyt rzadko uwzględniane są w jadłospisie kobiet w ciąży, aby zagwarantować optymalną ilość tego pierwiastka w ich organizmie. Z tego względu eksperci zalecają przyjmowanie jodu w postaci suplementów.

Podobne zastrzeżenia dotyczą wątróbki, która stanowi jedno z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowegożelaza. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jej spożycie. Wątroba odpowiada za metabolizm toksyn – gromadzą się w niej szkodliwe substancje. Ponadto jest bogata w witaminę A, której nadmiar w organizmie kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu. Pewnym i bezpiecznym sposobem na uzupełnienie niedoborów kwasu foliowego i żelaza jest sięgnięcie po suplement zawierający rekomendowaną przez ekspertów ilość tych składników.

Z ostrożnością należy podchodzić do spożywania ryb – źródła pokarmowego DHA. Ze względu na zanieczyszczenie wód i zagrożenie występowania w ich mięsie wysokiego stężenia szkodliwych substancji, kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie ich spożycia do 200 g tygodniowo. Ponadto tej grupie konsumentek zaleca się całkowite wyeliminowanie ryb surowych oraz gatunków, które potencjalnie są najbardziej skażone.

Alternatywne, bezpieczne źródło DHA stanowią algi morskie z rodzaju Schizochytrium Sp. Badania dowiodły, że przyjmowanie DHA z alg w postaci suplementów zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Źródło: http://dzieci.pl/kat,1033563,title,6-mitow-na-temat-diety-przyszlej-mamy,wid,16977952,wiadomosc.html?smgputicaid=613fbf
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem