Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 na utrzymanie remisji u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna

Opracowanie: Wojciech Jańczyk
Na podstawie: Turner D, Zlotkin SH, Shah PS i wsp. Omega 3 fatty acids (fish oil) for maintenance of 
remission in Crohn’s
Disease. Cochrane Database of Systemic Reviews 2009;1

Wstęp
Wyniki ostatnich prospektywnych badań z randomizacją przemawiają za skutecznością wielonienasyconych kwasów ω‑3 (n‑3 LC‑PUFA) między innymi w zapobieganiu chorobom układu krążenia czy schorzeniom o podłożu zapalnym i immunologicznym.
Korzystny efekt działania n‑3 LC‑PUFA jest najprawdopodobniej wtórny do ich właściwości przeciwzapalnych, antykoagulacyjnych, antyarytmicznych i hipolipemizujących. Suplementacja wielonienasyconymi kwasami ω‑3 redukuje stężenie kwasu arachidonowego, co prowadzi do zahamowania uwalniania cytokin prozapalnych i osłabienia odpowiedzi komórek stanu zapalnego

pełna treść artykułu w formacie PDF

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem