Zdrowie.dziennik.pl: Nie bój się sezonu przeziębień. Tak wzmocnisz odporność dziecka

Grypa i przeziębienie to choroby, na które co roku w sezonie zimowym zapada znacząca część populacji. Dzieci szczególnie narażone są na ryzyko infekcji, ponieważ ich układ immunologiczny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Jednym ze sposobów na zapobieganie zachorowaniom wśród najmłodszych jest wzmacnianie ich odporności poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.

Właściwie dobrane składniki odżywcze sprzyjają budowaniu silnego układu immunologicznego dziecka, który odpowiada za zwalczanie bakterii, wirusów i grzybów będących przyczyną infekcji.

Jednym z elementów diety wzmacniających odporność ludzkiego organizmu jest kwas DHA. Badania przeprowadzone na grupie najmłodszych konsumentów wykazały, że codzienna suplementacja 130 mg DHA z alg – czystego i bezpiecznego źródła tego kwasu – już po 60 dniach powoduje obniżenie ryzyka wystąpienia choroby (kaszlu, zapalenia gardła, zapalenia płuc, zapalenia oskrzeli czy anginy) o 62%.

Budowaniu odporności sprzyja również witamina D, która odpowiada też za prawidłowy rozwój układu kostnego. Eksperci zalecają dodatkową suplementację podanych składników na poziomie: min. 100 mg DHA oraz 400 j.m. witaminy D na dobę. Sprzymierzeńcami układu immunologicznego są także: witamina C wspomagająca wchłanianie żelaza oraz miód, który dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom jest uznany przez WHO za potencjalny środek leczniczy na kaszel i przeziębienie.

Odżywianie pokarmem matki w okresie niemowlęcym, suplementacja niezbędnych składników odżywczych, a także aktywność fizyczna i długie spacery budują naturalną odporność dziecka, chroniąc je przed nawracającymi chorobami, na które szczególnie naraża je środowisko żłobka czy przedszkola.

Źródło: zdrowie.dziennik.pl |3.09.2013 | wydanie online
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem